Ik heb een relatief lange tijd gelden (3 maand ofzo) een RC van Vista geïnstalleerd op mijn computer. Alles bleek relatief goed te werken op een paar uitzonderingen na. Nu had ik de laatste tijd wel meer problemen met de algemene stabiliteit en updates van bepaalde programma’s die niet wilden werken onder VISTA met een lagere build dan 6000. Dan maar resoluut beslist de notebook blank te maken en helemaal alles opnieuw te installeren, wat niet echt een slecht idee is om dit af en toe eens te doen en zo van alle rommel af te geraken.

Te beginnen met VISTA zelf natuurlijk. Via het werk hebben we een MSDN abonnement en bijgevolg kan ik gerust VISTA Ultimate installeren om mijn draagbaar ding (Dell Precision M70). De installatie ging vlot, alle drivers werden automatisch geïnstalleerd, dus ook geluidskaart en wifi. In minder dan een half uur was alles in orde.

Daarna de applicaties.

Onder dezelfde MSDN noemer ook Office 2007 Ultimate op de notebook gezet met de Nederlands Language Pack (vooral voor de proofing tools want de interface verkies toch nog altijd in het Engels). Dit alles heeft mij ook niet meer dan pakweg een halfuurtje gekost. Waar is de tijd van de 43 floppies van Office 4.3 (was dit aantal een toeval of niet, dat ik nog steeds niet weet maar ik ben blij dat het niet echt meer klopt bij Office 2007, alhoewel moest deze in floppy versie aangeleverd worden…)

Daarna de extra applicties zoals daar zijn Adobe CS2 met alle beschikbare updates. Dit duurde, onwille van de herhaaldelijke reboots en downloads wel iets meer dan anderhalf uur. Grootste instinker hier is dat de installatie niet werk als UAC actief is.

Een tweede uitbreiding is FireFox. Het is al een tijdje dat dit mijn standaardbrowser geworden is. Ik ben zeker geen adept want het is niet allemaal rozegeur en maneschijn op W3C vlak maar voor bepaalde onderdelen. Maar er zijn nu eenmaal van die fantastische plugins of addons of hoe die dingen ook genoemd worden, die FireFox absoluut de moeite waard maken.
In eerste instantie is er niets minder dan de koppeling met del.icio.us via bookmark sync (zie ook hier). Avant Browser had ook al de mogelijkheid om dezelfde bookmarks live te syncen tussen verschillende PCs (wat ik verwacht om veel browser binnenkort te zien) maar dan zonder del.icio.us erbij.
In tweede instantie addon is Web Developer Extension van Chris Pederick. Handig om snel iets te wijzigen, op te zoeken of te testen op een live pagina.

En dan natuurlijk de andere programma’s die tot mijn noodzakelijk en onmisbare set behoren zoals

  • Notepad++, ondertussen is versie 4.0.2 er van die fantastisch editor
  • 7Zip, een zeer lichte maar krachtige (de)compressor
  • LiveWriter, niet echt noodzakelijk maar tot op heden nog altijd de tool waar ik het gemakkelijkst mee mijn posts maak

Een paar tools die ik zou willen installeren maar dewelke nog steeds niet goed werken onder VISTA laat ik er even van tussen. Sorry Directory Opus en ProShow Gold.

En er zijn natuurlijk van die dingen die ik installeer maar zeker niet nodig heb op de computer om naar behoren te kunnen werken maar wel handig/leuk is om in de buurt te hebben. Een goed voorbeeld hiervan is de last.fm tool. Je kan het geen echte player noemen want je hebt niet de controle over de af te spelen muziek zoals met een klassieke player; je kan het geen browser noemen want het aantal dingen die je kan zien is vrij beperkt; het is een tool ter uitbreiding van hun website en van AudioScrobbler. Wel leuk is dat je een bepaald genre of een specifieke artiest kan kiezen en luisteren naar de streamingradio versie van het specifieke genre en de artiest en gerelateerde artiesten. Ideaal voor wat verkenningen te doen in bijvoorbeeld het Electronic genre, wat ik al te vaak doe.

Maar VISTA, ondertussen al iets minder dan één dag aanwezig in verse vorm op mijn notebook, heeft toch wel een catch22 probleempje:

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment