Het is weer zover. Op radio 1 is er vandaag van net voor de middag tot in de avond 1 op 100.

En ik heb geluk dat mijn madam de nog ontbrekende kado’s aan het zoeken is buitenshuis en daar heel wat tijd voor nodig heeft. Gevolg is dat de radio iets luider staat dan gewoonlijk. Fien en Tijs maken daar absoluut geen enkel probleem rond.

Ondertussen heb ik wat opgeruimd, wasmachine gevuld, droogkas geleegd, eten gemaakt – voor de eerste keer in mijn leven, denk ik toch, ajuinen geblancheerd en worteltjes klaargemaakt – en samen met de kinderen verorberd, Tijs in bed gestoken en nu nog wat verder werken aan de updates op de website van de 2daagse.

En toch benieuwd wie dit jaar op één zal staan. De gedoodverfde kandidaat – Mia van Gorki – zal dit jaar misschien toch de duimen moeten leggen. Zou Raymond over zijn hoofd springen of haalt Jacques Brel het in het Frans op de Vlaamse radio. Of misschien is de nieuwe nationale hymne van Noordkaap en Jo Lemaire dankzij de relatief vele airplay met 175 jaar België een sterke stijger (al ieder jaar een paar plaatsen gestegen).

Is het nu echt spannend? Bwah nee, gewoon ongeloofelijk leuk om zo eens een acht uur aan een stuk alleen maar Belgische nummers te horen.

En altijd weer verrassend hoeveel goeie Belgische muziek er eigenlijk bestaat. En de lijst zelf, die kan je in stukken van tien raadplegen op de website van Radio 1. Nu kan je ook de “nieuwe” live stream speler van de VRT starten en daar krijg je iets meer te zien dan enkel de lijst. Je ziet ook iedere keer het volgende nummer wat altijd een tipje van de sluier oplicht.

Benieuwd of dit blijft duren tot en met nummer twee.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment