Op het werk gebruiken we nu al iets meer dan een jaar (sinds december 2004 om precies te zijn) GFi Mail Essentials. Deze houdt – althans wat mij betreft – een stevige 85% van de spam tegen, wat helemaal niet zo slecht is.

De spam wordt wel niet direct gedelete, maar in de “Ongewenste e-mail” folder op onze Exchange server neergepoot. Op die manier kan de ontvangen zelf voor alle veiligheid controleren of alle door het systeem als spam geclasseerde e-mails wel degelijk spam zijn.

Verder sturen we iedere afzender een bericht dat de bewuste e-mail als spam beschouwd werd. Op die manier kunnen we er ons enigszins van vergewissen dat de afzender die ham (het omgekeerde van Spam, dus echte mail) gestuurd heeft, dit weet en niet verbaasd hoeft te zijn dat er op zijn e-mail geen antwoord komt.

GFi ME zou ook op zichzelf moeten leren doordat wij – een beperkt aantal mensen weliswaar – de filter voeden met statische regels (e.g. alle mail van e-mail adres x@y.z is altijd ham, alle mail van z@y.x is altijd spam) en boodschappen waarvan GFi zelf de structuur probeert te achterhalen waarom dit spam is en dit via de zogenaamde bayesian filtering (wat begrijpbare uitleg hierover heb ik gevonden op http://www.vaxxin.com/site/spamweed/bayesian.html. Misschien dat Wikipedia er ook bevat, maar die is er even van tussenuit op dit ogenblik).

Nu is het de laatste tijd toch wel een stuk erger geworden dan pakweg een half jaar gelden. Spammers zoeken alsmaar nieuwe methodes om de filters te omzeilen.

Alle grote online mail diensten zoals GMail hebben hun eigen filters staan die natuurlijk een stuk meer verkeer te verwerken heeft dan onze server(s) die slechts gemiddeld 3 miljoen (met pieken van meer dan het dubbel) stuks per maand dienen te verwerken. Die filters worden volgens mij ook een stuk van dichter beheerd dan bij ons. Ik weet niet welk principe ze gebruiken (het zal zeker wel niet GFi ME zijn), maar met hun “Report Spam” knop zullen ze ook wel een zichzelf trainende filter hebben.

Nu sluipen er door die filters van GMail ook wel spam (vandaar die knop) en ik zal hem straks een stevig gaan voeden. Alhoewel dat het me met hetgeen ze nu binnengooien, het me wel echt gemakkelijk maken…

gmail spam bicoastal

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment