Ik help al een tijdje mee met het boekje van de diaclub. En we waren aan nummer 250 dus het ideale moment om eens stevig aan de layout te schudden om het op die manier een iets eigentijdsere look te geven.

Eerste vraag is natuurlijk wat de layout zal zijn, dan met wat we die gaan maken en dan natuurlijk wie het geheel gaat invullen.

De layout was een groot gat. Veel gedachten maar niet onmiddellijk vlot realiseerbaar – ieder zijn job zekers.

Dan maar gegrepen naar het programma om de layout mee te maken. Begonnen met de echte tools zoals een Adobe Indesign maar dan onstond onmiddellijk het probleem dat niet iedereen zomaar over Indesign beschikt en alles terug bij mij kwam. OK, het is maar 1 keer in een maand maar er kruipt toch snel iets meer dan een avond in.

Een ander programma kiezen voor een iets vlotter in gebruik en beschikbaarheid: MS Publisher. Zeker niet het kwalitatieve programma om fantastische layouts mee te maken e.d. maar best wel te doen.
Eerst eens rondgewandeld in de beschikbare templates. Niet dat ik die templates echt wil gebruiken; zeer zeker niet; valt veel te veel op dat dit echt out of the box templates zijn. Wat die templates wel kunnen is een aanzet geven.
Nu, geen template leek me sober genoeg. Dan maar zelf iets in elkaar steken.

Tjah. Publisher is duidelijk een huis-tuin-keuken programma en bieden wel enige flexibiliteit, maar om iets helemaal naar je hand te zetten…

Ander bijkomend probleem was de tijdsdruk. Vandaag moest het boekje klaar zijn, wat in de praktijk betekent dat gisteren voor het slapengaan (uur niet gespecificeerd) niet enkel de vormgeving maar ook de volledige inhoud moest af zijn; en het was zo.

Of ik – en de rest – helemaal tevreden ben over dit geheel? Niet direct, maar we zijn op weg.
Iets meer kleur, iets minder strak en natuurlijk iets meer inhoud.
We zien het wel evolueren. Ik wacht op feedback van de lezers.

En ja, het boekje kan je vinden op http://www.blandia.com.

Vader, echtgenoot, vriend, buur, collega en kennis.
Geen specifieke volgorde, geen enumeratie, "en" keuze lijst.
Voor de rest veel interesse en veel te weinig tijd.

Leave a comment